In juni organiseren de gemeenschapswachten in samenspraak met de lokale politie voor de derde keer een fietslabelactie in de Geelse parochies. Je kan in je buurt je fiets gratis laten kenmerken met een gepersonaliseerde sticker. Het labelen is gratis.

Fietsdiefstallen aandachtspunt
Uit de veiligheidsbevraging van de politiezone blijkt dat bijna één op de vijf inwoners fietsdiefstallen als een probleem in zijn buurt ervaart. 94 procent vindt het (zeer) belangrijk dat de politie hiertegen streng optreedt. Het verminderen van het aantal diefstallen is dan ook al vier jaar een prioriteit. Dit lijkt resultaat te hebben want de afgelopen jaren is het aantal fietsdiefstallen in Geel met meer dan een derde afgenomen. Een belangrijk actiepunt is diefstalpreventie door het labelen van fietsen.
 
Waarom labelen?
Wanneer je fiets bijvoorbeeld na een diefstal wordt teruggevonden is het gemakkelijk om via het label met rijksregisternummer de eigenaar terug te vinden. Het label is een sticker die niet of zeer moeilijk verwijderd kan worden en het fietskader niet schaadt. Door het label wordt je fiets veel minder interessant voor dieven.
 
In de parochies
De labelactie in de parochies kende twee jaar geleden een groot succes. Ook dit jaar hopen de politie en de gemeenschapswachten veel fietsen te kenmerken. De actie is volledig gratis. Je dient enkel je fiets en identiteitskaart mee te brengen. Per parochie wordt onder de deelnemers een kwalitatief fietsslot verloot. De actie gaat door op onderstaande data, telkens van 18u tot 20u.

- maandag        11/06    PC St Amands
- dinsdag          12/06    PC Holvenia
- woensdag       13/06    PC Punt
- donderdag       14/06    PC Oosterlo
- maandag        18/06    PC Bel
- woensdag       20/06    PC Ten Aard
- maandag        25/06    PC Winkelomheide
- dinsdag          26/06    PC Larum
- woensdag       27/06    chirolokaal Meidoornstraat
- donderdag       28/06    jeugdcentrum Logen
 
Maandelijks fietslabelmoment
Maandelijks organiseert de politiezone ook een labelmoment in het hoofdkantoor in Geel. Dit gaat telkens door op de derde dinsdag van de maand. Je kan tussen 13 en 21 uur langskomen bij het onthaal, Werft 67, 2440 Geel. De labels worden onmiddellijk aangebracht. Breng dus zeker je fiets mee! Noteer voor 2012 nog volgende data: 19 juni, 17 juli, 21 augustus, 18 september, 16 oktober, 20 november en 18 december.
 
2 620 fietslabels in 2011
Ook in 2011 leverden de politie en de gemeenschapswachten extra inspanningen om fietsen te labelen. Er werden acties gedaan aan het station, de Katholieke Hogeschool Kempen in Geel, in scholen en op evenementen. Inwoners kunnen ook een fietslabel aanvragen via de website (www.pzglm.be), de wijkagent, telefonisch of aan het loket. In totaal werden het voorbije jaar 2 620 fietslabels aangemaakt.